Żywienie w chorobach
Odpowiednio dobrana dieta odgrywa fundamentalną rolę w leczeniu wielu schorzeń.
Odpowiednie odżywianie w wielu jednostkach chorobowych, może wiązać się również z możliwością odstawienia środków farmakologicznych lub zmniejszenia ich dawki.
Nasza pomoc dietetyczna dotyczy wymienionych chorób:
- Cukrzyca
- Insulinooporność
- Nadciśnienie tętnicze
- Hipercholesterolemia
- Hiperlipidemia
- Choroby tarczycy (niedoczynność, Hashimoto)
- Refluks
- Wrzody żołądka, dwunastnicy
- Choroby zapalne: jelit, trzustki, wątroby
- Dna moczanowa
- Choroba Leśniowskiego – Crohna
- Zespół jelita drażliwego
- Przewlekłe zaparcia, biegunki
- Kamica woreczka żółciowego
- Anemia
- Nietolerancje i alergie pokarmowe
- Anoreksja, bulimia
W przypadku diet w jednostkach chorobowych prosimy o dostarczenie na pierwszą wizytę aktualnych wyników badań na podstawie których przygotujemy jadłospis.